Dat het belangrijk is om als organisatie online aanwezig te zijn is duidelijk, maar hoe pak je het dan aan? 

Het opzetten van een effectieve e-commerce strategie is geen makkelijke opgave. Hoewel e-commerce op het eerste gezicht een eenvoudig bedrijfsmodel lijkt, bevat het toch een aanzienlijk aantal risico’s. In de e-commerce wereld is alles namelijk transparant en vergelijkbaar, waardoor veel ondernemers de verleiding niet kunnen weerstaan om alleen op prijs te concurreren. Dit kan echter snel leiden tot een race naar de onderkant, zoals Pieter Zwart van Coolblue het ooit verwoordde.

Wij vormen uw bedrijfsvisie om naar een strategie in de digitale wereld.

Een goede e-strategie kan een bedrijf helpen om te groeien en concurrentievoordeel te behalen in de online markt. Het is belangrijk om een strategie te ontwikkelen die past bij de doelstellingen van het bedrijf en rekening houdt met de behoeften van de doelgroep. Een succesvolle e-strategie omvat vaak een combinatie van online marketing, sales, customer service en data-analyse.

Enkele voorbeelden van e-strategieën zijn:

  • Contentmarketing: het creëren en delen van waardevolle content om de doelgroep aan te trekken en te binden, zoals blogposts, video’s, infographics en whitepapers.

  • Zoekmachineoptimalisatie (SEO): het verbeteren van de online zichtbaarheid van een website in zoekmachines zoals Google, door middel van technische aanpassingen en het creëren van relevante content.

  • Social media marketing: het gebruik van sociale media kanalen zoals Facebook, Twitter en LinkedIn om het merk te promoten, interactie met klanten aan te gaan en leads te genereren.

  • E-commerce: het verkopen van producten of diensten via een webshop.

  • Customer relationship management (CRM): het beheren van klantrelaties en interacties met klanten, vaak met behulp van softwaretools.

  • Data-analyse: het verzamelen en analyseren van data om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten en de prestaties van het bedrijf, om zo de e-strategie verder te optimaliseren.

Een goede e-strategie kan bijdragen aan een verbeterde online zichtbaarheid, een grotere naamsbekendheid, meer leads en conversies en een betere klantervaring.

Stap 1: Bepaal waar jouw organisatie waarde toevoegt

Belangrijk bij het opstellen van een e-commerce strategie is het bepalen van waar jouw organisatie waardevol is, zowel voor klanten als leveranciers. Bepaal hoe jouw online aanwezigheid de meeste waarde toevoegt voor de klant en hoe deze aanwezigheid waardevol is voor jouw organisatie. Het is noodzakelijk om de omgeving in kaart te brengen, inclusief de branche, doelgroep, trends en marktontwikkelingen.

Stap 2: Verkoop een behoefte

In plaats van producten te verkopen, is het belangrijk om te zoeken naar de behoefte achter de aankoop en te onderzoeken of je de consument hierin ook kunt voorzien. Bouwmarkten spelen hierop in door de consument niet alleen een boormachine te verkopen, maar ook de service om een gat in de muur te maken (door het huren van de boormachine) of zelfs het opgehangen plankje (door het aanbieden van instructies of een complete klusservice).

Stap 3: Zorg dat je organisatie er klaar voor is

Een webshop opzetten is slechts het begin, omdat online aanwezig zijn nieuwe activiteiten met zich meebrengt. Zorg dat je bedrijf klaar is voor klantenservice, datastromen, hoge advertisingkosten en een toename in retourneringen. Zorg ook dat je productinformatie op orde is en niet verspreid over verschillende excelsheets. Behandel de e-commerce strategie alsof je een tweede bedrijf opent en geef je organisatie de juiste vorm.

Stap 4: Creëer een optimale klantreis

Vaak wordt bij de uitvoering van een online strategie begonnen met het bouwen van een webshop, waarbij software en techniek centraal staan. Echter, de conversie vindt uiteindelijk aan de voorkant plaats, en is het dus beter om met deze voorkant te beginnen. Bepaal wat de klant wil en hoe zijn stappen eruit zien, en bouw vervolgens de techniek daaromheen om een optimale klantreis en dus conversie te creëren.

Stap 5: Maak een keuze

Een webshop is niet de enige mogelijkheid om online aanwezig te zijn. Bepaal het doel van je webshop en of deze doelen te bereiken zijn via een webshop. Kunnen ze net zo effectief bereikt worden door uw klanten?